Το Ταξιδι Καλοκαίρι 2008

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Η «ΑΡΓΩ» σήκωσε πάλι πανί διασχίζοντας τη θάλασσα, για να κάνει το 1ο πειραματικό της ταξίδι και να μεταφέρει σε κάθε λιμάνι που προσεγγίζει το μήνυμα του πολιτισμού που ενώνει τους λαούς.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Η ΑΡΓΩ ξεκίνησε το ταξίδι της το Σάββατο το πρωί (10.00) από το λιμάνι του Βόλου με τις ευχές εκατοντάδων βολιωτών για «καλό κατευόδιο», ελλιμενίστηκε το βράδυ στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες με δυνατούς, αντίθετους ανέμους δεν επέτρεψαν να φτάσει ως τη Γλύφα, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί.
Το πρωί της Κυριακής, η ΑΡΓΩ ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι της από την Αγία Κυριακή και χάρη στις πετυχημένες προσπάθειες των κωπηλατών, του κυβερνήτη της, των βαθμοφόρων και του πληρώματός της κέρδισε την απώλεια της προηγούμενης ημέρας και έφτασε στην Αταλάντη το βράδυ, διανύοντας συνολικά απόσταση 40 μιλίων.
Η Αταλάντη, η πατρίδα της μοναδικής γυναίκας Αργοναύτη, ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός της ΑΡΓΩ .
Οι κάτοικοι της Αταλάντης επεφύλαξαν μία θερμότατη υποδοχή στην ΑΡΓΩ και στο πλήρωμά της, που κατέπλευσε στο λιμάνι περίπου στις 8.30 το βράδυ. Με τη συνοδεία σκαφών του Ναυτικού Ομίλου Αταλάντης η ΑΡΓΩ μπήκε στο λιμάνι, το οποίο είχε κατακλυστεί από εκατοντάδες κόσμου, που χειροκροτούσε την προσπάθεια των κωπηλατών.
Η ΑΡΓΩ «έδεσε» στο λιμάνι και οι κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν να την υποδεχθούν, αγκάλιαζαν και χειροκροτούσαν θερμά τα μέλη του πληρώματος και συνεχάρησαν τους συντελεστές του Προγράμματος.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αταλάντης, ο Δήμαρχος κ. Σκαμπαρδώνης απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος και κυβερνήτη της ΑΡΓΩ, Ναύαρχο Απ. Κούρτη, πρόεδρο του Ινστιτούτου ΝΑΥΔΟΜΟΣ, όπως και στον Δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη.
Ο κυβερνήτης της ΑΡΓΩ Ναύαρχος Απόστολος Κούρτης, έκπληκτος από τη θερμότατη υποδοχή που έτυχε η ΑΡΓΩ και το πλήρωμά της στην Αταλάντη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον κόσμο και δώρισε στο Δήμο Αταλάντης ένα σπάνιο και αυθεντικό κομμάτι του πλοίου, δηλαδή έναν από τους ξύλινους συνδέσμους (τόρμο και γόμφους) του καραβιού.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι πολίτες, η Νομαρχιακή Αρχή Εύβοιας και η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας την ΑΡΓΩ, τους κωπηλάτες και τον κυβερνήτη της.
Η ΑΡΓΩ κατά την τρίτη διαδρομή του ταξιδιού της από την Αταλάντη προς τη Χαλκίδα κάλυψε μία απόσταση 30 ναυτικών μιλίων σε δύο διαφορετικές καταστάσεις δυσκολίας και έντασης. Τις μεσημεριανές ώρες της περασμένης Δευτέρας το πλήρωμα εκτέθηκε στον πρώτο καύσωνα με άπνοια, ώστε η κωπηλασία να γίνει μεγάλη δοκιμασία για όλους. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και, ενώ το πλοίο είχε πλησιάσει στα 5 μίλια τον προορισμό του, ένα μπουρίνι με αντίθετο άνεμο επιβάρυνε το χρόνο ταξιδιού για τέσσερις επιπλέον ώρες, ώστε ο τερματισμός στη Χαλκίδα να γίνει τελικά στις 11 το βράδυ.
Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής κατά μήκος της ακτής, μέσα στο δίαυλο πριν από τον Εύριπο, μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου στους δρόμους, στους προβλήτες, στα μπαλκόνια και από τα καταστήματα της παραλίας επευφημούσαν τους σύγχρονους Αργοναύτες.
Η Τρίτη ήταν η πρώτη μέρα ξεκούρασης για το πλήρωμα από την έναρξη του ταξιδιού και αφού διανύθηκαν ήδη τα πρώτα 90 μίλια, χωρίς τελικά καμιά απώλεια χρόνου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και ο Δήμος Χαλκίδας, διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση και δεξιώθηκαν όλα τα μέλη της αποστολής.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Κατά τον απόπλου της Αργούς για τον επόμενο προγραμματισμένο προορισμό της, λόγω σοβαρής βλάβης στο μηχανισμό που ανοίγει τη γέφυρα στον Πορθμό της Χαλκίδας το ταξίδι της ημέρας τελικά ματαιώθηκε, καθώς δεν είναι δυνατή πλέον η διέλευση κανενός πλοίου.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Αναμφίβολα ως ένα σπάνιο και εξαιρετικό γεγονός καταγράφεται για τα τοπικά χρονικά της Χαλκίδας ο τρόπος που πέρασε η «ΑΡΓΩ» από τη μπλοκαρισμένη Γέφυρα του Ευρίπου, γιατί ένα καράβι που πρακτικά δεν χωρούσε κάτω από την κλειστή γέφυρα, τελικά πέρασε.
Ευφυολογώντας, με μία μικρή δόση πίκρας και ντροπής οι Χαλκιδαίοι δήλωναν ότι η πόλη τους κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητές «Συμπληγάδες» για τη σύγχρονη ΑΡΓΩ, τις οποίες όμως κατάφερε να ξεπεράσει, έστω και με πολύ ανορθόδοξο τρόπο.
Αμέσως μόλις εμφανίστηκε προχθές το πρωί το πρόβλημα ο κυβερνήτης και οι βαθμοφόροι της ΑΡΓΩ, μετά από ειδικές μετρήσεις και υπολογισμούς, σχεδίασαν και δοκίμασαν με το πλήρωμά τους μια σειρά ακραίες, αλλά όχι επισφαλείς διαδικασίες, που εφάρμοσαν στις 10 το πρωί μόλις εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές.
Πρώτα με τη βοήθεια γερανού αφαιρέθηκε το κατάρτι του καραβιού. Χωρίς το κατάρτι το ύψος του πλοίου έφτανε τα 4,30 μ. και έπρεπε να μπορέσει να περάσει κάτω από μία γέφυρα 3,70 μ. Η ΑΡΓΩ ερματίσθηκε με θαλασσόνερο και το πλήρωμά της τοποθετήθηκε έτσι ώστε το καράβι να αποκτήσει μεγαλύτερο βύθισμα στην πρύμνη του και έντονη κλίση 30 μοιρών προς τα αριστερά. Με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς το πλαγιασμένο και καθισμένο βαθιά στη θάλασσα καράβι, πέρασε ξυστά κάτω από τις μεταλλικές καμάρες της Γέφυρας χωρίς ούτε μία γρατσουνιά. Το πλήρωμα της ΑΡΓΩ μπήκε από τη βόρεια πλευρά της Γέφυρας γεμάτο αγωνία και άγχος και από την άλλη πλευρά βγήκε ενθουσιασμένο από την καλή του τύχη και κάτω από τα χειροκροτήματα πλήθος κόσμου, που παρακολουθούσε εντυπωσιασμένο από τις δύο πλευρές του στενού του Ευρίπου.
Μετά το επιτυχές αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας ο κυβερνήτης του πλοίου Απόστολος Κούρτης δήλωσε ότι:
«αυτή τη φορά η ΑΡΓΩ έκανε το δυσκολότερό της μίλι, γιατί αν κάτι αστοχούσε θα παρέμενε εγκλωβισμένη και έρμαιο του ρεύματος που ακολουθούσε δυνατό σε λίγη ώρα».

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Στις 5 τα ξημερώματα ξεκίνησε ξανά το ταξίδι της η ΑΡΓΩ μετά από τριήμερη «παγίδευση» στη Χαλκίδα, με στόχο να προχωρήσει όσο το δυνατό περισσότερο στην προγραμματισμένη της διαδρομή, εφόσον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.
Χωρίς ιδιαίτερα ευνοϊκό άνεμο η ΑΡΓΩ νωρίς το μεσημέρι ξεπέρασε την ακτή Αγίων Αποστόλων Αττικής, έχοντας διανύσει ήδη 25 μίλια. Από εκείνο το σημείο και μέσα σε ελάχιστα λεπτά το πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπο με αντίθετο ισχυρό αέρα πλέον των 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσπέλασή του από το νότιο Ευβοϊκό προς τον Κόλπο Πεταλιών, αλλά και να κινδυνεύει να εξοκείλει στην ακτή της Αττικής. Μετά από αρκετές δοκιμές ο κυβερνήτης και οι βαθμοφόροι του καραβιού, προκειμένου να προστατευτεί το πλοίο από ζημιές και το πλήρωμα από ατυχήματα, ανέστρεψαν πορεία και τελικά αγκυροβόλησαν στην Ερέτρια, ως τον ασφαλέστερο λιμένα καταφυγής της ΑΡΓΟΥΣ στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι, παρά τον απρογραμμάτιστο και ανεπίσημο κατάπλου της ΑΡΓΩ στην Ερέτρια, το πλήρωμά της απόλαυσε μία πραγματικά αυθόρμητη και θερμή υποδοχή από τους κατοίκους της πόλης και φιλοξενήθηκε για αρκετές ώρες στην παραλία της.
Επίσης, πριν την αναχώρηση του συνοδευτικού πλοίου από τη Χαλκίδα επιβιβάστηκε και γιατρός για την κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας βοήθειας που τυχόν προκύψουν σε μέλη της αποστολής.

Σαββάτο 21 Ιουνίου 2008

Στις 3.30 τα ξημερώματα, το πλήρωμα της ΑΡΓΟΥΣ ετοιμάστηκε για το δύσκολο ταξίδι της μέρας αυτής. Στις 5.30 πριν ακόμη ξημερώσει το καράβι έλυνε κάβους από την Ερέτρια με στόχο το μακρινότερο προορισμό, που θα μπορούσε να φτάσει μέσα στην ίδια ημέρα, δηλαδή τουλάχιστον στο Μαρμάρι ή ακόμη και στο Σούνιο.
Πολύ πριν το μεσημέρι, μόνο με κουπιά και σχετικά ήσυχη θάλασσα, η ΑΡΓΩ εγκατέλειπε το νότιο Ευβοϊκό και συναντήθηκε με τον βορειοανατολικό άνεμο που προέβλεπε το δελτίο καιρού γι' αυτή την ημέρα. Μόνο που ο άνεμος αυτός ήταν πολύ πιο δυνατός και γρήγορος (31 -35 κόμβους ταχύτητα ανέμου), από ό,τι προβλεπόταν.
Ταξιδεύοντας σχετικά προστατευμένη, κοντά και παράλληλα με τις ακτές της νότιας Εύβοιας, η ΑΡΓΩ άρχισε να δείχνει πως είχε όρια πολύ μεγαλύτερα από ότι μέχρι τότε είχε δοκιμαστεί. Το πλήρωμα, επίσης, δεν αισθανόταν ανησυχία ή κόπωση. Τελικά το αριστερό τιμόνι του καραβιού ήταν το μόνο που «αισθάνθηκε» τη δύναμη της θάλασσας, σπάζοντας στη μέση κάπου απέναντι από την ακτή του Μαραθώνα. Μετά από αυτό η σύνεση επέβαλε ως προορισμό το Μαρμάρι.
Το δεύτερο τιμόνι του πλοίου ανέλαβε «υπερωρίες» και το πρώτο αίσθημα χαλάρωσης από την ένταση του ταξιδιού αυτού ήρθε μόλις η ΑΡΓΩ μπήκε στον όρμο του Μαρμαρίου. Μόνο με τα κουπιά πλέον και με πολύ δυνατό αντίθετο άνεμο το πλήρωμα οδήγησε το καράβι μέσα στο λιμάνι, όπου και αγκυροβόλησε τελικά στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Η συνέχεια αυτής της πολύ έντονης και κουραστικής ημέρας ταξιδιού ήταν μία αξέχαστη υποδοχή και φιλοξενία των «σύγχρονων Αργοναυτών» από το Δήμο Μαρμαρίου με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, επίσημο δείπνο και λυτρωτική ξεκούραση σε ξενοδοχεία της πόλης. Υπό τις ίδιες καιρικές συνθήκες το συνοδευτικό πλοίο ΠΗΓΑΣΣΟΣ δεν κατόρθωσε να αγκυροβολήσει στο Μαρμάρι και αναγκάστηκε να καταφύγει στο Λαύριο.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, «καθήλωσαν» για δεύτερη ημέρα την ΑΡΓΩ στο λιμάνι του Μαρμαρίου, όπου ελλιμενίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, αλλά και το συνοδευτικό πλοίο ΠΗΓΑΣΣΟΣ στο Λαύριο. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που είχαν ως συνέπεια την έκδοση απαγορευτικού δελτίου απόπλου των πλοίων, αποτέλεσε μία ευκαιρία για να δοθεί λίγος χρόνος για ανάπαυση στα μέλη της αποστολής, κάτι που όλοι χρειάζονταν.
Το απόγευμα ο καπετάνιος, οι βαθμοφόροι και μέλη του πληρώματος της ΑΡΓΩ, μετέβησαν από το Λαύριο, όπου είχε αγκυροβολήσει το συνοδευτικό σκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ στο Μαρμάρι, προκειμένου να αντικαταστήσουν το τιμόνι του πλοίου, το οποίο είχε σπάσει στη μέση, το Σάββατο κατά τη διαδρομή από Ερέτρια προς Μαρμάρι, λόγω των ισχυρότατων πιέσεων που δέχθηκε από τους δυνατούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή που επικρατούσαν την ημέρα εκείνη.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Με καλό άνεμο στα πανιά της ξεκίνησε η ΑΡΓΩ πολύ νωρίς το πρωί από το Μαρμάρι, όπου παρέμενε από το Σάββατο το απόγευμα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Στο Σούνιο, κοντά στο Ναό του Ποσειδώνα, ελλιμενίστηκε η ΑΡΓΩ, που συνεχίζει το προγραμματισμένο πειραματικό ταξίδι της. Οι ισχυροί άνεμοι, που ανέκοψαν για λίγες ημέρες το ταξίδι της ΑΡΓΟΥΣ, κόπασαν χθες, το καράβι σήκωσε πανί και διανύοντας περίπου 25 μίλια, έφτασε στις 3 το μεσημέρι στο Σούνιο.
Στην είσοδο του Κόλπου του Σουνίου, ωστόσο, ένας τοπικός άνεμος δυσχέραινε την προσπάθεια ελλιμενισμού και το πλοίο μόνο με κουπιά κατάφερε να φτάσει και να «δέσει» σε όρμο της περιοχής, κοντά στο ξενοδοχείο «Αιγαίο». Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν την ώρα εκείνη στην περιοχή, είχαν ως συνέπεια το κατάρτι να μην αντέξει τη δύναμη του αέρα και να υποστεί, ευτυχώς, μικρή ζημιά στην κορυφή του. Η ζημιά αυτή στο κατάρτι δεν προκαλεί προβλήματα αξιοπλοοίας και έτσι αποφασίστηκε η αποκατάστασή της να γίνει στον Πειραιά.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Το πρωί, επιτρέψανε οι καιρικές συνθήκες και η ΑΡΓΩ ξεκίνησε κανονικά το ταξίδι της από το Σούνιο, με προορισμό το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, όπου ο Δήμος ετοιμάζει θερμή υποδοχή με μεγάλη εκδήλωση.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Περίπου 6 μίλια μετά το Σούνιο, κοντά στην Ανάβυσσο, η ένταση των ανέμων αυξήθηκε πολύ, φτάνοντας μέχρι και τα 6 με 7 μποφόρ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του κυβερνήτη και των κωπηλατών ήταν αδύνατο το πλοίο να προχωρήσει, καθώς οι άνεμοι ήταν αντίθετοι και το γύριζαν πίσω.
Για την ασφάλεια του πληρώματος, αλλά και του σκάφους αποφασίστηκε και με μεγάλη προσπάθεια στις 12.30 το μεσημέρι επετεύχθη, η ΑΡΓΩ να δέσει σε ένα απάνεμο σημείο σε μια βραχονησίδα απέναντι από την Ανάβυσσο. Εκεί παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ, ώσπου να κοπάσουν λίγο οι άνεμοι και ακολούθως ελλιμενίστηκε στην Ανάβυσσο.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Το πλήρωμα της ΑΡΓΟΥΣ ξεκίνησε το πρωί από την Ανάβυσσο με σχεδόν τον ίδιο άσχημο καιρό, με στόχο να διανύσει όσο το δυνατό πιο πολλά μίλια και να προσεγγίσει περισσότερο τον Πειραιά.
Ωστόσο, ο καιρός δεν βοήθησε και πάλι και το πλοίο έμεινε για πολλές ώρες αραγμένο σε απάνεμο σημείο κοντά στην Ανάβυσσο, από όπου έφυγε το απόγευμα όταν μετριάστηκε η ένταση των ανέμων. Με δύσκολο καιρό, οι «σύγχρονοι Αργοναύτες», υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής τους συνέχισαν να κωπηλατούν μέχρι τη Βουλιαγμένη, όπου το πλοίο ελλιμενίστηκε τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Η ΑΡΓΩ έλυσε κάβους περίπου στις 10.30 χθες το πρωί από τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, όπου είχε ελλιμενιστεί πολύ αργά το βράδυ της Παρασκευής, διήνυσε τα τελευταία μίλια αυτού του κομματιού της προγραμματισμένης διαδρομής της και έφτασε στον Πειραιά.
Μετά από δύο ημέρες δύσκολου ταξιδιού και μεγάλης ταλαιπωρίας του πληρώματος, λόγω των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν, η ΑΡΓΩ ελλιμενίστηκε το μεσημέρι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το γεγονός προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση σε όλη την αποστολή, καθώς μετά από πολλές ημέρες, που το ταξίδι ανακόπτονταν από αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα τοπικά ρεύματα και εξωγενή προβλήματα, το πλοίο προσέγγισε τον πρώτο μεγάλο σταθμό του πειραματικού του ταξιδιού.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ξεκούραση στο λιμάνη του Πειραιά.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Το μεγαλύτερο Λιμάνι της Μεσογείου ο Πειραιάς υποδέχθηκε την Αργώ και τους σύγχρονους Αργοναύτες επίσημα με ιδιαίτερες τιμές και μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί στο χώρο του κεντρικού Λιμεναρχείου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Καμμένος, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας και οι Αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Η ΑΡΓΩ μετά τον απόπλου της το πρωί από το Λιμάνι του Πειραιά, αφού διήνυσε 8 μίλια με δύσκολο καιρό, δηλαδή ισχυρούς αντίθετους ανέμου, «έδεσε» νωρίς το απόγευμα στο Λιμάνι της Σαλαμίνας. Παρά την προσπάθεια και τη δύναμη των κωπηλατών οι αντίθετοι άνεμοι δοκίμασαν τις αντοχές του πληρώματος και κατέστησαν απαγορευτική τη συνέχιση του ταξιδιού μετά το μεσημέρι. Το πλοίο τελικά οδηγήθηκε στο Λιμάνι της Σαλαμίνας, όπου και αγκυροβόλησε.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Η ΑΡΓΩ ξεκίνησε το της ταξίδι από τη Σαλαμίνα στις 4.30 το πρωί και διανύοντας περίπου 32 μίλια, χωρίς ιδιαίτερα ευνοϊκό καιρό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μετά από 15 ώρες κωπηλασίας έφτασε στις 7.30 το απόγευμα στο Λιμάνι της Κορίνθου. Στις 4.10 μ.μ., το πλοίο μπήκε στη διώρυγα, συνοδευόμενο από σκάφος του Λιμενικού και μόνο με κουπί διήνυσε χωρίς προβλήματα τα 3,5 μίλια του Ισθμού και κατευθύνθηκε προς την Κόρινθο.
Μεγαλόπρεπη και εντυπωσιακή η ΑΡΓΩ με τους πενήντα κωπηλάτες της να την οδηγούν στο πειραματικό της ταξίδι πέρασε νωρίς το απόγευμα τον Ισθμό της Κορίνθου. Η εικόνα του ανακατασκευασμένου προϊστορικού πλοίου στον Ισθμό, ενθουσίασε και συγκίνησε όσους βρίσκονταν την ώρα εκείνη είτε στις γέφυρες, είτε στα καταστήματα στις δύο πλευρές του Ισθμού, οι οποίοι χειροκροτούσαν ασταμάτητα και επευφημούσαν τους «σύγχρονους Αργοναύτες».
Η ικανοποίηση του πληρώματος της ΑΡΓΟΥΣ ήταν έντονη τόσο για την επιτυχημένη διέλευση του πλοίου από τον Ισθμό, καθώς τα ρεύματα που υπάρχουν εκεί δυσχέραιναν την κίνηση του πλοίου, αλλά και την προσέγγιση του Λιμανιού της Κορίνθου, του πρώτου σταθμού του πειραματικού της ταξιδιού του μετά το Λιμάνι του Πειραιά.
Αν και η ΑΡΓΩ δεν ήταν προγραμματισμένο να «δέσει» στο Λιμάνι της Κορίνθου, το πλοίο, το πλήρωμά της, ο κυβερνήτης και όλη η αποστολή έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορίνθου και κατοίκους της περιοχής σε μία λιτή, αλλά ιδιαίτερα θερμή εκδήλωση υποδοχής.
Να σημειωθεί πως, ο ελλιμενισμός της ΑΡΓΟΥΣ έγινε στην Κόρινθο και όχι στο Λουτράκι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, καθώς στο λιμάνι του Λουτρακίου άρχισαν πρόσφατα να εκτελούνται έργα, που μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως, ανάλογα εντυπωσιακή με την διέλευση της ΑΡΓΩ από τον Ισθμό, ήταν και αυτή του συνοδευτικού πλοίου ΠΗΓΑΣΟΣ, αφού λόγω του μεγέθους του πέρασε σε απόσταση λίγων εκατοστών από τα τοιχώματα της διώρυγας.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Παραμονή στο λιμάνι της Κορίνθου.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Αφού η ΑΡΓΩ ξεκίνησε από την Κόρινθο για το Γαλαξίδι βρέθηκε τελικά στο λιμάνι των Αντικύρων μετα από 20 ώρες μάχης με κύματα και αέρα που έφτανε τα 8 με 9 μποφόρ.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Απαραίτητη ξεκούραση στα Αντίκυρα για τους Αργοναύτες μετά από μιά διπλή μάχη με τα κύματα το πρωί αλλά και το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Απόπλους με κατεύθυνση το Γαλαξίδι όπου η ΑΡΓΩ φτάνει στο πανέμορφο λιμανάκι και της επιφυλάσσεται μιά θερμότατη υποδοχή.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξαν χθες το πρωί στον κωπηλάτη της ΑΡΓΩ Γιώργο Παπαϊωάννου, οι φίλοι του κωπηλάτες και μέλη της αποστολής.
Ο Γιώργος έκλεισε χθες τα 24 του χρόνια και το πρωί στο συνοδευτικό πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ οι φίλοι του έστησαν μία μικρή, αλλά ζεστή γιορτή - έκπληξη για να του ευχηθούν όλοι τα «χρόνια πολλά».

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Άλλη μιά μέρα ξεκούρασης στο Γαλαξίδι

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Επίσκεψη των Αργοναυτών με λεωφορεία στούς Δελφούς

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Ξεκινά από το Γαλαξίδι το ταξίδι για την Πάτρα

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Με πυροτεχνήματα, κανονιοβολισμούς, εμβατήρια από την Μπάντα του Δήμου και με ακατάπαυστα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την «ΑΡΓΩ» εκατοντάδες κάτοικοι της Πάτρας, η Δημοτική Αρχή και φορείς του Νομού Αχαΐας, στο λιμάνι της πόλης.
Η υποδοχή του πλοίου, του κυβερνήτη και των κωπηλατών, που έφτασαν στις 7.30 το απόγευμα στην Πάτρα, ήταν διθυραμβική. Κάτοικοι και φορείς περίμεναν στην κεντρική προβλήτα την «ΑΡΓΩ», οι οποίοι μόλις πρόβαλε στο λιμάνι συνοδευόμενη από σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας, ξέσπασαν σε επευφημίες και θερμότατα χειροκροτήματα, δημιουργώντας μία μοναδική και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που έδειξαν οι Πατρινοί για το πλοίο και τους κωπηλάτες είναι το γεγονός ότι ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας προσέρχονταν πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων για να δουν από κοντά το καράβι και να φωτογραφηθούν δίπλα του, ενώ μετά την επίσημη τελετή υποδοχής για ώρες συνομιλούσαν και συνέχαιραν από κοντά τους κωπηλάτες για την προσπάθειά τους, δίνοντάς τους κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουν.
Η «ΑΡΓΩ» ξεκίνησε προχθές τα ξημερώματα το ταξίδι της από το Γαλαξίδι και με ιδιαίτερα ευνοϊκό άνεμο έφτασε το απόγευμα στο λιμάνι της Πάτρας, νωρίτερα πλαισιωμένη από σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου πέρασε κάτω από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου.
Θερμότατο καλωσόρισμα στο πλοίο και στο πλήρωμά του απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ανδρέας Φούρας, ο οποίος χαρακτήρισε τον ελλιμενισμό της «ΑΡΓΩ» στην Πάτρα ως «μία στιγμή με ιστορική σημασία και που προκαλεί συγκίνηση σε όλη την πόλη».
Ο Δήμαρχος κατέληξε στο χαιρετισμό του με την ευχή «το ταξίδι από την Ιωλκό μέχρι την Κολχίδα που αποτελεί ένα όνειρο, το οποίο ζήσαμε μέσα απ' τα παιδικά μας αναγνώσματα να είναι ένα ταξίδι που θα μας εμπνέει πάντα».
Να σημειωθεί τέλος πως, την τελετή υποδοχής της «ΑΡΓΩ» στην Πάτρα τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του Νομού, ο Λιμενάρχης Πάτρας και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Μέρα ξεκούρασης στην Πάτρα και αναγκαστική στάση για τις απαραίτητες επισκευές που θα δεχθεί η ΑΡΓΩ από των κατασκευαστή της τον καραβομαραγκό Ν. Ρέππο.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Άλλη μια μέρα ξεκούρασης και επιδιορθώσεων του καραβιού στην Πάτρα.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Η ΑΡΓΩ αναχώρησε από το λιμάνι της Πάτρας με επόμενο σταθμό το Πόρτο Κουφό (παραλία Σκρόφας).

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Στο νησάκι Οξυά μπροστά ακριβώς στις εκβολές του Αχελώου ποταμού και μετά στις Οιονιάδες, μέσα στον ποταμό Αχελώο.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Αναγκαστική παραμονή στις Οινιάδες λόγω καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την ΑΡΓΩ να βγεί από τον Αχελώο ποταμό στην ανοιχτή θάλασσα.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Αναχώρηση από τις Οινιάδες, εξοδος από τον Αχελώο ποταμό πορεία πρός το νησάκι Κάλαμος και μετά απέναντι στην Αιτολοακαρνανία.
Στο παλιό ψαροχώρι Μύτικας ένα μικρό αλλά ασφαλές λιμανάκι θα οδηγηθεί η ΑΡΓΩ αφού προηγούμενα έχει ξεσπάσει μεγάλη ''φουρτούνα'' στη στεριά. Αποφασίζεται η απόσυρση του συνοδευτικού πλοίου ΠΗΓΑΣΟΣ απο την ιδιοκτήτρια εταιρία.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Αναγκαστική αναμονή στο Μύτικα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις από τους υπευθύνους με την εταιρεία και να δοθούνε εξηγήσεις.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Αποφασίζεται το συνοδευτικό πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ' να παραμείνει κοντά στην ΑΡΓΩ τουλάχιστον μέχρι το λιμάνι της Πρέβεζας. έτσι Η ΑΡΓΩ ξεκινά για το επόμενο λιμάνι του προορισμού της.
Ο Βλοίχος είναι ένα μικρό λιμανάκι στο νησι της Λευκάδας πρίν την πόλη Λευκάδα. Ο καιρός κοπιάζει και η ΑΡΓΩ το απόγευμα φτάνει στο λιμάνι της Λευκάδας.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Παραμονή στο λιμάνι της Λευκάδας ενώ οι Αργοναύτες θα διανυκτερεύσουν στην Πρέβεζα.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Η συνέχιση της ΑΡΓΟΥΣ τουλάχιστον έως τους Αγίους Σαράντα αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Βόλου Αλ.Βούλγαρης με τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα στο λιμάνι της Πρέβεζας όπου μετέβη προχθές μετά τις εξελίξεις και τη λήξη συνοδείας του πλοίου "Πήγασος".
Όπως αποφασίστηκε ο Δήμος Βόλου θα νοικιάσει μικρότερο πλοίο που θα συνοδεύει την ΑΡΓΩ αλλά και λεωφορείο όπου θα βρίσκονται οι κωπηλάτες που δεν θα βρίσκονται στο πλοίο.
Από τη Λευκάδα όπου βρίσκεται η ΑΡΓΩ μίλησε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου ο επικεφαλής του πληρώματος της Αργούς ναύαρχος Απ.Κούρτης λέγοντας ότι αύριο Τρίτη θα πλεύσουν για την Πρέβεζα ενώ σήμερα γίνονται απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Όπως είπε αναμένονται όλες οι υποδομές και οι δεσμεύσεις του Δημάρχου Βόλου για τη συνέχιση του ταξιδιού. Στόχος όπως δήλωσε ο κ.Κούρτης είναι η ολοκλήρωση του ερευνητικού ταξιδιού προκειμένου να διασφαλιστεί ο ρόλος και ο σκοπός του ταξιδιού και το πλοίο να αποτελεί σημείο αναφοράς, χαράς και υπερηφάνειας για το Βόλο. Ο κ.Κούρτης επιμένοντας τόνισε ότι η φάση που ουσιαστικά ενδιαφέρει είναι η ερευνητική και θα γίνει με στόχο η ΑΡΓΩ να φθάσει όσο βαθύτερα στα παράλια της Αλβανίας μπορεί ενώ το πολιτιστικό ταξίδι για τη Βενετία, όπως τόνισε, μπορεί να περιμένει. Ενώ επεσήμανε ότι, οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις ομόφωνες και των κωπηλατών.

Κουρασμένος και όχι απελπισμένος ο κ.Κούρτης δήλωσε ότι έχοντας συμπληρώσει 430 μίλια και έναν και πλέον μήνα πλεύσης της Αργούς.... "αντέχουμε"...

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Η «ΑΡΓΩ», μετά από οκτώ ημέρες που παρέμενε στη Λευκάδα, ξεκίνησε και πάλι το πειραματικό της ταξίδι στις 7.30 το πρωί και με σχετικά καλό άνεμο τρεις ώρες αργότερα έφτασε στην Πρέβεζα, όπου «έδεσε» στις 11 το πρωί.
Με μεγάλο ενθουσιασμό οι κάτοικοι της Πρέβεζας την υποδέχθηκαν στο κεντρικό λιμάνι της πόλης τους.
Παρόλο που ο ελλιμενισμός του πλοίου στο Λιμάνι της Πρέβεζας έγινε χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το γεγονός, καθώς το χθεσινό ταξίδι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, τη στιγμή που η ΑΡΓΩ πρόβαλε στην είσοδο του λιμανιού δεκάδες κατοίκων και επισκεπτών της Πρέβεζας που βρίσκονταν σε καταστήματα της παραλίας, συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα και για να υποδεχθούν το πλοίο και για να χειροκροτήσουν με θέρμη τον καπετάνιο και το πλήρωμά του
Οι κάτοικοι και οι φορείς της Πρέβεζας, που περίμεναν για μέρες τον ελλιμενισμό της ΑΡΓΟΥΣ στο Λιμάνι της πόλης τους, αγκάλιασαν και προσέφεραν απλόχερα μία ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία τόσο στον κυβερνήτη και στους «σύγχρονους Αργοναύτες», όσο και σε όλα τα μέλη της αποστολής.
Να σημειωθεί, ακόμη, πως η «ΑΡΓΩ» κατά το χθεσινό της ταξίδι συνοδεύονταν από το πλοίο «Γεώργιος Μπρούφας», το οποίο ναυλώθηκε από το Δήμο Βόλου, μετά την αποχώρηση του συνοδευτικού πλοίου ΠΗΓΑΣΟΣ, το περασμένο Σάββατο.
Το νέο συνοδευτικό σκάφος της ΑΡΓΟΥΣ θα την ακολουθεί σε όλο το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού της, προκειμένου να υπάρχει υποστήριξη και βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί το πλήρωμά της, να φιλοξενεί όσους κωπηλάτες έχουν ρεπό και να μεριμνά για τη σίτιση του πληρώματος που κωπηλατεί.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Η ΑΡΓΩ περνά από τις εκβολές του Αχέροντα ποταμου και φτάνει στο αλιευτικό καταφύγιο της Λυγίας για να παραμένει εκεί το βράδυ.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Η ΑΡΓΩ διανυκτερεύει στην παραλία του Λύχνου λίγο έξω από την Πάργα.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Η ΑΡΓΩ μπαίνει στο λιμάνι της Πάργας όπου γιά άλλη μιά φορά οι τοπικές αρχές αλλά κυρίως ο απλός κόσμος την υποδέχονται θερμότατα.

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Αναχώρηση από τη Πάργα για Κέρκυρα. Λόγω καιρικών συνθηκών θα ''δέσει'' στη Λευκήμμη στο νησί της Κέρκυρας

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Η ΑΡΓΩ φτάνει στο λιμάνι της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο παλιό λιμανάκι της ναυτικής λέσχης όπου της γίνεται και η ανάλογη υποδοχή.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Παραμονή στο λιμάνι της Κέρκυρας ξεκούραση και αποφάσεις.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Ταξίδι προς τους Αγιους Σαράντα στην Αλβανία (ο τελικός προορισμός) επιτυνχάνεται, η υποδοχή και εκεί θερμότατη.
Αυθημερόν η επιστροφή, αρχη του τέλους του ταξιδιού, προς την Κέρκυρα πάλι.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Στο λιμάνι της Κουλούρας θα βρεθεί η ΑΡΓΩ στην Κέρκυρα.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Την πορεία της επιστροφής ξεκίνησε για την ολοκλήρωση του πειραματικού ταξιδιού η ΑΡΓΩ φτάνοντας στους Παξούς.
Οι σύγχρονοι Αργοναύτες ξεκίνησαν το πρωί από την Κέρκυρα. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι ευνοικότερες, καθώς επικρατούσε άπνοια που δυσχέραινε το πλήρωμα, αφού επιβάλλονταν να πλέουν μόνο με κουπί και χωρίς πανί.
Το ομοίωμα του αρχέτυπου πλοίου αναμένονταν στους Παξούς αργά το απόγευμα, όπου η δημοτική αρχή και οι τοπικοί φορείς της περιοχής περίμεναν έχοντας προγραμματίσει μία ξεχωριστή εκδήλωση για να υποδεχτούν το πλοίο.
Σημειώνεται ότι οι Παξοί είχαν συμπεριληφθεί εξαρχής στην πορεία της ρότας του ταξιδιού της ΑΡΓΟΥΣ, ωστόσο η ΑΡΓΩ λόγω των καιρικών συνθηκών και προκειμένου να κερδηθεί χρόνο δεν προσέγγισε την περιοχή.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Στις 11 το βράδυ η ΑΡΓΩ θα περάσει την περιστρεφόμενη γέφυρα και θα μπεί στο λιμάνι της Λευκάδος.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Απόπλους απο την Λευκάδα, στάση για μπανιο στον Σκορπιο. Στις 4.48μμ ο καπετάνιος ανακοινώνει στο πλήρωμα ότι το όριο των 610 ν.μιλίων μόλις ξεπεράστηκε. Επόμενη στάση το νότιο τμήμα της Ιθάκης όπου θα φτάσει η ΑΡΓΩ αργά το βράδυ.
Η συγκίνηση, αλλά και η προσμονή για το τελευταίο «μπράτσο» ήταν ιδιαίτερα έντονη το βράδυ, τόσο μεταξύ του πληρώματος, όσο και όλων των μελών της αποστολής που για δύο μήνες ήρθαν αντιμέτωποι και κατάφερναν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και τα απρόβλεπτα που επιφυλάσσουν η θάλασσα και ο καιρός, αλλά και όσα άλλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και να συνεχίσουν το πειραματικό ταξίδι, μέχρι το πλοίο να δοκιμαστεί, να κριθεί αξιόπλοο και να επιστρέψει τελικά στο Βόλο.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Τις τελευταίες «κουπιές», τα τελευταία 6 μίλια πριν την ολοκλήρωση του πειραματικού ταξιδιού της «ΑΡΓΩ» έκαναν σήμερα οι κωπηλάτες της.
Το πλήρωμά της «ΑΡΓΟΥΣ», κουβαλώντας τις πολύτιμες εμπειρίες και τις μοναδικές αναμνήσεις ενός πολύ δύσκολου, άλλα ενδιαφέροντος ταξιδιού, ξεκίνησε το πρωί για το τελευταίο «μπράτσο» από το νότιο τμήμα της Ιθάκης, μέχρι το κεντρικό Λιμάνι του νησιού, όπου «έδεσε» για να μεταφερθεί από εκεί στο Βόλο τις επόμενες ημέρες επάνω σε άλλο καράβι.
Η «ΑΡΓΩ» του Βόλου, με το ταξίδι της έγινε πλοίο όλης της Ελλάδας, διανύοντας περισσότερα από 600 μίλια, προσεγγίζοντας πάρα πολλά μικρά και μεγάλα ελληνικά λιμάνια και φτάνοντας μέχρι τους Αγίους Σαράντα, «αγκαλιάστηκε» και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι, όπως ανέφεραν στα μέλη της αποστολής του Βόλου, θεωρούν την «ΑΡΓΩ» ως το πλοίο -πολιτιστικό σύμβολο της χώρας μας, που μπορεί να αποτελέσει τον «πρεσβευτή» μας και να μεταφέρει τα μηνύματα του πολιτισμού, της ειρήνης και της συνεργασίας στις χώρες της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Εκατοντάδες Βολιώτες, εν μέσω χειροκροτημάτων, επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην Αργώ χθες το βράδυ στην παραλία του Βόλου, ανάλογη του μεγάλου εγχειρήματος, σε μία λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου για να τιμήσει τους σύγχρονες Αργοναύτες.
Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους κωπηλάτες, ενώ η εκδήλωση έληξε μέσα σε ένα τρελό χορό από βεγγαλικά, φόρο τιμής σε όλους αυτούς που για δύο μήνες διένυσαν 650 μίλια με το κουπί τους.
Η Αργώ ελλιμενίστηκε στις 8:30 μ.μ. περίπου μπροστά σε πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των κωπηλατών, αλλά και την άφιξη του σκάφους. Ένας - ένας με πρώτο τον καπετάνιο του σκάφους κ. Κούρτη αποβιβάστηκαν στον χώρο της υποδοχής, όπου ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης τους περίμενε για να τους υποδεχτεί.
Ο κ. Βούλγαρης μιλώντας για το σημαντικό εγχείρημα της Αργούς, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του ταξιδιού, όπου πριν από 67 ημέρες από το ίδιο ακριβώς σημείο η πρωτοτάξιδη Αργώ άνοιξε τα πανιά της και ξανοίχτηκε στις θάλασσες.
«Σήμερα με την επιστροφή της δικαιώνεται η μεγάλη πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την αναγέννηση του μυθικού καραβιού, με την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος». Σήμερα, οι σύγχρονοι Αργοναύτες επιστρέφουν στην αφετηρία τους στο λιμάνι του Βόλου, στην πατρίδα του Ιάσονα, στην αρχαία Ιωλκό, αφού διέσχισαν 650 μίλια των ελληνικών θαλασσών».
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν σκάφος και κωπηλάτες, υπογραμμίζοντας πως «όλο αυτό το δίμηνο η πεντηκόντορος Αργώ επιχείρησε να πραγματοποιήσει με μύριες δυσκολίες, και από θεών και από ανθρώπων, ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμένου Πειραματικού ταξιδιού της, που σύμφωνα με το μύθο ακολούθησε κατά την επιστροφή της».

Παρόντες στην τελετή ήταν - μεταξύ άλλων - ο Αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Σούρλας, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κυρ. Μήτρου κ.ά., ενώ τηλεγραφήματα απέστειλαν οι βουλευτές μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση και Κ. Καρτάλης. Μετά τους χαιρετισμούς ο δήμαρχος Βόλου απένειμε τιμητικές πλακέτες στον καπετάνιο και το πλήρωμα της Αργούς.